Blog

Intim higiénia

2021.12.07 13:38
Emi

Az egészséges hüvelyflóra és annak természetes egyensúlya a női szervezet elsődleges védelmi vonala a különböző hüvelyi és húgyúti fertőzésekkel szemben. Számos tényező hozzájárulhat azonban ahhoz, hogy ez az egészséges egyensúly felboruljon, leggyakrabban épp az indokolatlan hüvelyöblítés váltja ki a problémát. De ne szaladjunk ennyire előre...

Lássuk, mi minden hat az intim zónánk mikroflóra egyensúlyának felborulására, mellyel épp azokat a kellemetlen tüneteket idézhetjük elő, melyek ellen védekezni szeretnénk.

Ruházat
- műszálas fehérnemű, mely kedvező terep a gombák szaporodásának
- túlzottan szűk, szintetikus ruházat (válasszunk jól szellőző, lazább, természetes anyagú viseletet)
- tanga viselete, mellyel a végbél környéki baktériumok könnyedén eljutnak a hüvelyhez

Menzesz
- egészségügyi és tisztasági betétek (menzeszek közötti) indokolatlan viselése, vagy az indokolt viseléskor nem megfelelő gyakoriságú cseréje, amely nem hagyja szellőzni az érzékeny területet, ráadásul rosszabb esetben még illatosító anyagot is tartalmaz, ami irritálja a bőrt és a nyálkahártyát
- tampon állandó használata a ciklus alatt (bármennyire is kényelmes, törekedjünk arra, hogy csak indokolt esetben, megfelelő gyakori csere mellett használjuk, ha tehetjük felváltva alkalmazzuk más lehetőségekkel, vagyis ne a teljes ciklus alatt folyamatosan, illetve éjszakára is mellőzzük)

Mellékhelyiség
- használata előtti és utáni kézmosás hiánya
- WC használatkor a törlés iránya (helyesen a hüvelytől távolodva a végbél felé és nem fordítva, nagyvécézést követően pedig érdemes megmosni a végbél és a hüvely környékét is)

Életmód
- a sport és a testünk igényeinek megfelelő táplálkozás még erre a területre is jótékonyan hat (figyeljünk arra, hogy strandra, uszodába vigyünk száraz váltóruhát, használat után zuhanyozzunk le és kerüljük a menzesz alatt, hiszen a tampon fel tudja szívni a vizet és bejuttatja a nem kívánt kórokozókat)
- partnerek (alkalmi esetben részesítsük előnyben a legnagyobb védelmet nyújtó megoldást)

Tisztálkodás
- intim részek túlzott tisztítása, vagyis a vegyszerekkel történő öblítés. Mindenképp kerüljük az intim dezodorok, zuhanyok, öblítők mindennapi használatát, amivel tönkretehetjük a bőr és a nyálkahártya természetes védekezőképességét.
Ha fentiekre odafigyelünk, a szervezet képes saját védelméről gondoskodni, a kémhatást szükség esetén helyreállítani, ezért éppen a külső beavatkozás az, ami tönkreteszi a hüvelyflórát és így utat enged a kórokozóknak.
Alapvetően tehát azzal tesszük a legjobbat, ha indokolatlanul nem bolygatjuk a hüvelyt (nem véletlen, hogy testünk belsejében helyezkedik el) és főleg nem "tisztítjuk" rendszeresen, csak ha kifejezetten szükséges (általában a nőgyógyászok is csak különösen indokolt esetben javasolják, így itt sem érdemes a reklámokból kiindulni...).

A hüvelynek megvan az a képessége, hogy tisztán tartja magát, ezért a különböző szerek hüvelybe juttatásától tartózkodjunk, hiszen azok károsak lehetnek a hüvelyflórára. Mindig csak a szeméremtestet, a hüvely és a szeméremajkak környékét mossuk meg alaposan.

Mint a mindennapjaink és a bőrápolás területén, itt is érdemes bevetni a gyógynövények segítségét, különösen hasznos a baktériumölő teafa, a nyugtató levendula és édesnarancs, vagy akár a fertőtlenítő menta.

Webáruház készítés
A kényelmes és biztonságos online fizetést a Barion Payment Zrt. biztosítja, MNB engedély száma: H-EN-I-1064/2013. Bankkártya adatai áruházunkhoz nem jutnak el.